22540 25178
Καθημερινά 08:30-14:30, ΤΡ-ΠΕ-ΠΑ 17:30-20:30
sales@infokosmos.gr

Αποστολή σε όλη την Ελλάδα

Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 90€

Υποστήριξη

22540 25178

Blog

0000242

Τι πρέπει να ξέρω για την ανάλυση του ποντικιού μου;

την προσπάθειά τους να… πιαστούν από κάπου κατά τη διαδικασία επιλογής gaming mouse, αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν την επιλογή τους βάσει ενός απλού αριθμού –εκείνου των DPI. Τι σημαίνει όμως το αρκτικόλεξο αυτό, πώς επηρεάζει την εμπειρία που απολαμβάνει ένας παίκτης και –το κυριότερο- είναι δυνατόν να λέει πάντα την αλήθεια;

Τι σημαίνει DPI;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το DPI προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων Dots Per Inch και πρόκειται για τη μονάδα μέτρησης της ευαισθησίας ενός ποντικιού. Το 1 DPI σημαίνει ότι για κάθε κίνηση του ποντικιού κατά μία ίντσα (1 ίντσα = 2,54 εκατοστά), ο κέρσορας στην οθόνη θα μετακινηθεί ένα pixel. Ευαισθησία –ή ανάλυση, όπως αλλιώς αποκαλείται- της τάξης των 2.000 DPI, σημαίνει ότι για να μετακινηθεί ο κέρσορας από τη μία άκρη μίας Full HD οθόνης στην άλλη οριζοντίως, το ποντίκι θα πρέπει να κάνει κίνηση γύρω στα πέντε εκατοστά.

Στην πράξη, όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του DPI, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η απόσταση που θα διανύει ο κέρσορας στην οθόνη για κάθε δεδομένη κίνηση του ποντικιού –αφού θα μπορεί να «διαβάζει» με μεγαλύτερη ακρίβεια την κίνηση αυτή και άρα θα είναι σε θέση να αντιδρά ακόμα και στις πιο ανεπαίσθητες εξ αυτών. Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι κατά πόσο ο παίκτης χρειάζεται το μεγάλο DPI και αν η απάντηση σε αυτό είναι θετική, τότε από ποια τιμή και πάνω η απόδοση του ποντικιού μπορεί να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική;

Αρχικά, τα πάντα εξαρτώνται από το είδος του εκάστοτε τίτλου και το στυλ παιχνιδιού του παίκτη. Αν για παράδειγμα μιλάμε για τίτλο shooter που απαιτεί ακρίβεια στις κινήσεις και δη τη στόχευση, από FPS τύπου Modern Warfare και Ghost Recon μέχρι battle royale όπως Fortnite και Apex Legends, τότε μία υψηλή ευαισθησία εξασφαλίζει ότι η κίνηση του κέρσορα γίνεται με απόλυτα ομαλό τρόπο, χωρίς «σπασίματα» και διακοπές, βοηθώντας τον παίκτη να βρει τον στόχο του με ακρίβεια.

Η επιρροή του DPI στην εμπειρία gameplay που απολαμβάνει ο παίκτης εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως φερ’ ειπείν την ανάλυση της οθόνης του. Σκεφτείτε το λογικά: η απόσταση που πρέπει να διανύσει ο κέρσορας από τη μία άκρη της οθόνης στην άλλη στη Full HD ανάλυση (άρα 1080 pixels) είναι η μισή απ’ ό,τι στην 4K (τουτέστιν 2160 pixels). Ως εκ τούτου, για να γίνει σε 4K ανάλυση η ίδια κίνηση με την ίδια ευκολία σε σχέση με τη Full HD, η ευαισθησία του ποντικιού θα πρέπει να είναι η διπλάσια.

Πόσα DPI είναι όμως αρκετά;

Ηαπάντηση στο ερώτημα αυτό εξαρτάται από το στυλ του κάθε παίκτη. Αν ψάχνεις έναν γενικό κανόνα όμως, η ευαισθησία του ποντικιού σου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την οριζόντια διάσταση της ανάλυσης της οθόνης σου (1.080 DPI για Full HD οθόνη, 2.160 DPI για 4K κλπ). Τι σημαίνει αυτό; Πως στην πράξη, ό,τι ποντίκι και να επιλέξεις, από πλευράς ανάλυσης θα είσαι καλυμμένος αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δύσκολα θα εκμεταλλευτείς πραγματικά τις πολύ ψηλές τιμές ευαισθησίας.

Επιπρόσθετα, αν ρίξεις μια ματιά στον τρόπο παιχνιδιού των επαγγελματιών παικτών σε τίτλους όπως το Overwatch για παράδειγμα, δύσκολα θα βρεις κάποιον που να ξεπερνά τα 2.000 DPI –οι ρυθμίσεις των περισσοτέρων κυμαίνονται μάλιστα μεταξύ 800 και 1.600 DPI μόλις! Κάτι τελευταίο που θα πρέπει να έχεις υπ’ όψιν σου σε ό,τι αφορά τα DPI ενός ποντικιού, είναι ότι μιλάμε πάντα για την πραγματική ευαισθησία και όχι για τιμή που προκύπτει μέσω ειδικού λογισμικού (το λεγόμενο interpolation). Με τα ποντίκια ZeroGround βέβαια δε θα έχεις ποτέ τέτοια θέματα, αφού η ανάλυσή τους είναι πραγματική και έτοιμη να ανταποκριθεί στα «θέλω» σου!

Older

Οδηγός αγοράς mousemat

Newer

Πώς θα καθαρίσεις το μηχανικό σου πληκτρολόγιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shopping cart
Sign in

No account yet?

Create an Account
Product Categories
Follow: